APOSTOLI SI....APOSTOLI

Publié le par gradina.icoanei.over-blog.com

GetAttachment.aspx

 

GetAttachment1.aspx

Curios raport avem cu Sfintii. Ma refer la majoritatea crestinilor romani.
In cele mai multe cazuri ii consideram doar niste nume care trebuiesc onorate cu mult vin, la chef.
Dintr-o nepasare nejustificata familial dar justificabila politic, copilaria multor generatii a fost saraca in istorisirea vietii acestora. Fiecare Sfant este un erou. Toti au infruntat balauri, legiuitori cruzi si neghobi si au invins, ajungand mediatorii nevoilor noastre pe langa Sfanta Treime. Asa cum ni se povesteau legendele Olimpului, bazmele cu Danila Prepeleac si Harap Alb, parintii ar fi trebuit sa ne spuna povestea adevarata a Sfantului Nicolae, a Sfintei Ecaterina, in fine a cat mai multor sfinti. Unii aveau o natura aspra, altii erau blanzi, altii glumeti, toti curajosi. Ideea este ca in felul acesta am fi inteles ca Sfintii au fost oameni asemeni noua, ca au suferit in trupurile lor trecatoare si s-au putut ridica deasupra ratacirilor dusmanilor, prin incredere absoluta in copilul purtat la san de catre o femeie, Maria Fecioara, fara de care Dumnezeu nu a vroit sa se intrupeze, si care a adus Mantuirea prin propria-i Inviere.
Eu personal m-am aplecat tarziu asupra universului faptelor si biografiilor Sfintilor, ca multi contemporani ai mei.
Sirul nesfarsit, caci sfinti nasc si in vremurile noastre, al femeilor si barbatilor iubitori ai Adevarului lui Hristos, dezvaluie personalitati coplesitoare, temperamente puternice, oameni rabdatori, aprigi in exprimarea credintei, cu umor, duiosi sau bizari (ma gandesc la Sfantul Simion stalpnicul..) La unii ajungem mai greu duhovniceste dar altii, ne patrund usor in inima si ajungem sa ii iubim, ca pe parintii proprii. Sunt atat de cald lipiti de sufletul nostru incat adesea nici nu mai este necesar sa citim Rugaciunile concepute de catre Biserica si doar venindu-ne numele Sfantului in minte simtim cum acesta se aseaza langa noi.
Apostolii au un loc absolut exceptional printre slujitorii lui Hristos dar si fata de ei am sentimente diferite. Sentimentele decurg din faptele acestora si din firea lor lumeasca despre care ne povestesc scripturile. Petru si Andrei sunt severi, Filip este profund si darz, Natanael "evreul cinstit" ales de Iisus cu blandete ma impresioneaza vazandu-l cu ochii sufletului martirizat in Armenia, Ioan este grija intruchipata a Mantuitorului pentru Maica Sa, Toma...suntem noi, cei mai multi dintre noi.
Introducerea aceasta lunga am facut-o pentru ca astazi, Biserica o pomeneste pe Sfanta Maria Magdalena INTOCMAI CU APOSTOLII.
Cred ca pe Sfanta Maria Magdalena TREBUIE sa o iubim.
Pe langa motivele"sinoptice" pentru care Sfanta are dreptul la un loc privilegiat in inima noastra, imi fac datoria de a va prezenta si motivele tainuite de scrieile oficiale.
-În textul fragmentar al celei dintai Apocalipse a lui Iacov se afirma ca Iisus Hristos Avea doisprezece ucenici barbati si sapte ucenici femei. Mantuitorul afirma (Clement din Alexandria,Miscelanee 3.9.63): "Am venit ca sa pun capat indatoririlor femeii" si se talmaceste, umilirii ei, considerarii acesteia drept o fiinta inferioara barbatului.
-In"Dialogul Mantuitorului", Maria Magdalena este prezentata ca o femeie care intelege totul.
- Apostolita in Evanghelia dupa Maria Magdalena transmite invataturile si revelatiile lui Iisus Hristos in maniera limpede si profunda. In Evanghelia dupa Toma si in Pistis Sophia( Credinta- Intelepciune) se subliniaza rolul central al acesteia, ca ucenic iubit al lui Iisus si ca prim lider in Biserica timpurie.
-Ostilitatea lui Petru si Andrei fata de Maria Magdalena s-a manifestat atat din timpul vietii Mantuitorului cat si ulterior. Acestia au zis:" Chiar a vorbit El cu o femeie, fara stirea noastra? A preferat-o El pe ea in locul nostru?" Levi a raspuns si i-a zis lui Petru:"Petru, tu esti mereu manios. Acum te vad vorbind acestei femei ca unui dusman. Daca Mantuitorul a gasit-o merituasa,cine esti tu s-o respingi? Sigur Mantuitorul o cunostea bine. De aceea a iubit-o mai mult decat pe noi."
-In Evanghelia dupa Filip se spune:"Intelepciunea, care este numita stearpa, este mama ingerilor.Insotitoarea Mantuitorului este Maria Magdalena.Mantuitorul o iubea pe ea mai mult decat pe toti ucenicii. Acesta le spunea:"De ce nu va iubesc pe voi ca pe ea? daca un orb si un om care pote vedea se afla in intuneric, amandoi sunt la fel.Cand vine lumina insa,cel care poate vedea va vedea Lumina, iar orbul va ramane in intuneric."
-In "Dialogul Mantuitorului" Maria intreaba:"Spune-mi, invatatorule, pentru ce am venit eu in acest loc, ca sa castig sau ca sa pierd?
Invatatorul a raspuns:Tu arati maretia celui care dezvaluie."
- In Psalmii lui Hareclaides, dupa Inviere, Maria Magdalena este trimisa la orfanii rataciti, ucenicii barbati, fiind instruita sa isi foloseasca priceperea si cunoasterea pentru a readuce Pastorului turma pierduta.

Institutiile care administreaza Biserica Crestina in lume au avut grija sa puna accent pe indemnul "Crede si nu cerceta"in timp ce Mantuitorul a afirmat in repetate randuri:CAUTATI SI VETI GASI!
Imi ingadui sa ii sfatuiesc si eu pe cei care stiu ca Dumnezeu Intreit este cu mult mai mult decat s-a scris vreodata, sa nu pregete a cauta Adevarul cu mintea si cu sufletul, sprijinindu-se fara preget pe rugaciunea care este dialogul cu Dumnezeu.
Inchei cu spusele lui Iisus : NU MINTITI SI NU FACETI CEEA CE URATI, CACI TOATE LUCRURILE VOR FI DEZVALUITE IN FATA CERURILOR. CACI NU E NIMIC ASCUNS CARE NU VA FI DESCOPERIT SI NU E NIMIC ACOPERIT CARE VA RAMANE NEDESCOPERIT.

GetAttachment2.aspx

 

Vlahofil

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
E
<br /> Pas cu pas "reinoirea ortodoxa"impinge crestinismul in zone cel putin, ciudate.<br /> In predica de astazi, 15 august, Preotul care a oficiat Slujba la Patriarhie a afirmat ca prima persoana care L-a vazut pe Mantuitor dupa Inviere a fost Chefa.<br /> <br /> <br />
Répondre
A
<br /> Cea mai dezgustatoare pseudoinformatie o dau asa zisii crestini cu foaie net de la imparatie. Au curajul sa brodeze minciuni cum ca Maria Magdalena a r fi fost intr-o relatie"personala "cu Apstolul<br /> Ioan si de aceea earu impreuna.Pacatosi care ar merita sa traiasca numai in genunchi pentru a-si cere iertare de ce minciuni spun.<br /> Mana, calda a Sfintei Apostolite Maria Magdalena o tin la Athos, unde nu calca picior de femeie, si despre locul in care a fost inmormantata, alaturi de casa in care si-a trait ultimii ani de viata<br /> Maica Domnului, dau ca indicatii, bolmajeli de pacatosi. Bine ca stiu alti crestini locul mortii sale de se duc cu decile de mii in pelerinaj.<br /> Slavita sa-i fie memoria si mare ajutorul catre cei ce i-se roaga.<br /> <br /> <br />
Répondre